På natten

Nattliga svettningar

mycket svettAtt svettas mycket på natten är inte vanligt för de flesta människor, men är däremot det för andra. Dessa svettningar nattetid handlar inte lite svett på natten, utan det handlar om överdriven svettning under sömnen.

Varför jag svettas när jag sover?

Det finns många faktorer som eventuellt kan orsaka hyperhidros eller det som är allmänt känt som överdriven svettning. Vanligaste är over-heating under sömnen vari en person sover i ett varmt rum eller vädret är varmt, ätit kryddstark mat innan sömnen, varma drycker såsom kaffe innan sängdags såsom, haft kläder på sig eller kanske ett för tjockt täcke. Baserat på undersökningar, görs dessa aktiviteter av många människor som i slutändan oroar sig i onödan för deras svettningar.

Bortsett från de praktiska skäl som nämnts ovan, finns det också medicinska skäl för överdriven svettning nattetid. Klimakteriet, vilket är normalt för kvinnor i 50-årsåldern och ovan, känslomässiga problem, stress, mardrömmar, sömnapné och feber är några av de vanliga medicinska skälen. Några av dessa symtom eller orsaker kräver läkarvård, till exempel för vissa läkemedel som ordinerats av läkare. Nattsvett kan också vara en form av kallsvett som uppstår på natten.

Att vara smittad av vissa virus, eller ha hepatit, abscess, pulmonell tuberkulos, influensa, leukemi, sköldkörtelrubbningar, Hodgkins sjukdom, AIDS, hjärt- eller tarm-problem, eller sjukdomar som angriper immunsystemet kan också orsaka extrema svettningar på natten. Det finns även vissa narkotiska preparat och läkemedel som kan orsaka svettningar, några av de vanligaste är Zalcitabin, Hivid, Ciklosporin, Consupren och Sandimmune . Ofta är svettningar på natten en bieffekt av dessa läkemedel och droger.

Även om det finns så mycket av vad som kan orsaka natt svettning, finns det också olika typer av sätt att bota det eller åtminstone minska det. En av de mest användbara behandlingar är att upptäcka och behandla den underliggande orsaken. Ett enkelt exempel på detta är när en person som är van att träna innan läggdags och som exempelvis lider av nattliga svettningar blir utbildad om symptomen, det finns stor chans att denna person kommer att sluta träna innan läggdags. Andra behandlingar är intag av antibiotika för att bota dessa infektioner och sjukdomar som orsakar svettning. Även att dricka te och kallt vatten som de är kända för att lugna en stressad kropp. Att endast använda en filt som inte är för tjock, ta en dusch innan det är dags att sova och vrida upp en luftkonditioneringen fungerar också för många individer.

Innan ett steg att besvara mycket vanliga frågan, varför jag svettas när jag sover? Det är mycket viktigt att människor alltid bör ha i åtanke att rådfråga en läkare om vad som bör komma först innan du tar något läkemedel eller medicin. Att förlitar sig på vad olika annonser säger är inte tillräckligt, och förlitar sig på vad andra människor och vänner säger ska man inte heller göra i alltför stor utsträckning. Vad som fungerar för en viss person behöver inte göra det för en annan. Rätt diagnos slutar alltid med rätt medicinering, och det är vad varje individ bör sätta i åtanke.