Hypotyreos

Hypotyreos eller överdriven svettning är en vanlig sjukdom som drabbar många människor. Sjukdomen som är ärftlig drabbar cirka 3% av befolkningen. Problemet kan ibland vara på ett ställe som vid hyperhidros från armhålorna. Ibland kan besvären finnas på flera ställen som t ex händer, fötter och armhålor i kombination.

Svettningarna är ofta okontrollerbara, pinsamma och överraskande. Normal svettning behövs för värmereglering av kroppen. Personer som lider av hypertyreos har dock svettning som överstiger behovet av kroppens fysiologiska värmereglering.

Hypertyreos är en ärftlig problem som har setts i nästan varje etnisk grupp. Människor vänjer sig aldrig vid att leva med hypertyreos, men de fortsätter att lida av det hela livet. De som lider av hyperhidros tänker ofta på sina besvär, ofta mer eller mindre varje dag. Ofta läggs en hel del tid på att försöka dölja svettningar. En del tar med sig ombyte till skolan eller jobbet. En del väljer att bara klä sig i vissa färger eller ha dubbla lager för att dölja svettfläckar. Att skaka hand vid uttalad handsvett kan till exempel kännas mycket pinsamt. En del vill ogärna ta av sig skorna för att det luktar eller för risken att sätta fläckar på golvet. Att svettas från ansiktet kan kännas mycket frustrerande när man är på möten, inför presentationer eller vid kontakt med människor. Många som lider av hyperhidros upplever att de blir defensiva och tänker på sig själv, hur de ska dölja sin svett, istället för att kunna fokusera på annat.

Hypotyreos kan ha allvarliga fysiologiska konsekvenser som kalla och fuktiga händer, uttorkning och hudinfektioner. Sjukdomen kan också ha förödande emotionella effekter på individens liv.

Drabbade människor är ständigt medvetna om deras tillstånd och försöker ändra sin livsstil för att lindra effekterna. Detta kan göra den drabbade handikappad i det professionella, akademiska och sociala livet. Många rutinuppgifter blivit omöjligt sysslor, som psykologiskt kan dränera dessa individer på en konstant basis. Det är ett medicinskt tillstånd med allvarliga negativa psykologiska konsekvenser. Tyvärr förstår ofta vänner, anhöriga och även de flesta läkare inte hur jobbigt det kan vara för en person som drabbats av denna sjukdom.

Hypotyreos-behandling

Med de senaste framstegen inom medicin är lyckligtvis många former av behandling för att behandla hyperhidros. Läkemedel, bra antiperspiranter, botox och kirurgi har prövats med gott resultat.

Vid behandling av hypotyreos används i första hand receptfria lösningar av aluminiumklorid som t ex Absolut Torr eller Bats. Om denna behandling är otillräcklig eller ger biverkningar så är botulinumtoxin, även kallat botox i en försvagad form, en potent behandling med effekt 3-12 månader hos de flesta. Eventuella biverkningar av botulinumtoxin är oftast tillfälliga. Operativa åtgärder övervägs först efter att all annan behandling har prövats. För de som lider av svettning över hela kroppen kan en kombination av tabletter + botox vara till stor hjälp.