Fotsvett

Svettiga fötter

mycket fotsvettAtt svettas är kroppens naturliga sätt att kyla sig ner. Svettiga fötter, eller hypertyreos, är ett vanligt tillstånd som orsakar överdrivet svettiga fotsulorna. Tillståndet påverkar också påverka händer och underarmar. Mycket fotsvett kan leda till eller förvärra problem som fotsvamp, vårtor och andra hudåkommor.

Ju mer fötterna svettas, desto värre brukar lukten vara. Svettiga fötter kan vara ett problem för såväl barn och vuxna, även om äldre vuxna svettas mindre eftersom svettkörtlarna minskar i storlek när vi åldras.

Det finns över 250 000 svettkörtlar i varje fot. Varje fot producerar normalt runt 2 deciliter fukt per dag. Det är viktigt att komma ihåg att våra fötter svettas hela tiden, och bakterier finns naturligt i vår hud. För de flesta avdunstar svett snabbt, men för andra förblit svettet instängt i körtlar, vilket ger bakterierna möjlighet att öka i antal och växa. Detta kan vara ett problem om en person har mer än den normala antalet svettkörtlar i fötterna och lider av att för mycket svett produceras av fötterna.

Symtom på svettiga fötter

Överdriven svettning på sulorna av fötterna är det vanligaste symtomet. Ytterligare symtom kan innefatta:

 • Illaluktande fötter
 • Ökning av hudproblem
 • Kliande fötter
 • Nagelsvamp på tårna
 • Fotsvamp
 • Kläder och skor som ofta är blöta av svett
 • Klibbighet

Orsaker till svettiga fötter

Det finns olika anledningar till varför fötterna svettas. Även om orsaken oftast är på grund av känslomässig stress eller fysisk träning, kan det även finnas andra orsaker. Ärftlighet kan spela roll. Personer med svettiga fötter brukar dela det med andra i deras familj.

Dina nivåer av toxin kan också orsaka att fötterna svettas. Toxin kommer bland annat från livsmedel som vi äter i form av mättat fett. Alkohol är också ett toxin. Om du inte tränar ofta, kan dessa toxiner bygga upp och orsaka dina fötter och andra delar av kroppen svettas.

Dina fötter kan också att svettas på grund av typ av de skor du använder. Vissa skodon — som nylon- och bomullsstrumpor eller skor av plast eller någon typ av syntetiskt tyg — förhindrar avdunstning av svett. Nylon och 100% Bomullsstrumpor kan agera som en svamp och låsa in fukten. Detta håller dina fötter våta under länge perioder och kan leda till ytterligare problem som fotsvamp och tånagelsvamp.

Vissa experter tror även detta kan ha något att göra med nervsystemet, men det är fortfarande okänt om detta är på grund av över-aktivitet av systemet eller svettkörtlarna själva.

När ska man uppsöka läkare?

Du behöver inte vända dig till en läkare om du har svettiga fötter och de inte stör dina dagliga aktiviteter. Det är bara ett problem ifall du själv anser att det är ett problem.

Behandling

Din fotvårdsspecialist kommer att kunna hjälpa dig att avgöra vilka behandlingsalternativ som är bäst för dig. De flesta fall kräver en ändring av skor och strumpor, och din läkare kan också rekommendera användning av diverse fotpulver eller en förändring av dina hygienvanor. I svårare fall kan används utvärtes läkemedel som Drysol, vilket är en receptbelagd antiperspirant. Ibland kan används andra metoder såsom botox. Botox stannar de signaler som skickas från nerverna till dina svettkörtlar, vilket resulterar i torra fötter. Detta är bara några exempel på hur du kan behandla dina svettiga fötter. Din läkare kommer att rekommendera det bästa sättet att behandla ditt.

Tips för att förhindra svettiga fötter

Om du inte vill ha svettiga fötter, finns det flera saker du kan göra för att förhindra eller lindra problemet:

 • Ha skor som låter dina fötter andas och undvika skor av gummi.
 • Torka fötterna ordentligt efter bad eller annars få dem våt. Använd en hårtork att de är torr, tillämpa och antiperspirant längst ned på fötterna.
 • Bära syntetiska strumpor istället för nylon eller 100% bomull.
 • Tvätta fötterna dagligen.
 • Tvätta dina skor regelbundet.
 • Byt dina strumpor minst en gång per dag.
 • Rotera dina skor och låta dem torka ut mellan användning. Gå inte i samma skor två dagar på raken.
 • Använd fotpuder.

Slutligen, om du lider av svettiga fötter, tala med din fotvårdsspecialist om problemet. Fötter som svettas överdrivet och inte behandlas korrekt kan leda till ytterligare problem som klåda, rodnad, lukter och brännande känslor.